вторник, юли 14, 2009

Спорт и масажи

















FC "BULLY team" се стреми да създава добри състезатели.Затова и тренировките в нашия клуб са толкова тежки.Изследванията показват,че начините за възстановяване след тежка тренировка са:
-добър сън
-правилно хранене
-хранителни добавки
-масажи
Всеки атлет сам може да си осигури всичко споменато,но без масажите.Те трябва да бъдат направени от професионалист.
Затова "BULLY team" наеха допълнителна стая за масаж точно срещу спортната зала,в която тренират.И така вече разполагаме с добре оборудван масажен кабинет,в който се провеждат всякакви спортни,класически,атицелулитни,масажи.

СПОРТЕН МАСАЖ
Той бива няколко вида:
1. Предварителен масаж (предстартов): предстартова треска; предстартова апатия; масаж при "хладна" кожа; състояние на боева готовност.
2. Тренировъчен масаж
3. Възтановителен масаж:
междурундов; междуетапен; масаж след състезание.
Предстартовият (предварителния) масаж се провежда непосредствено преди състезанието или тренировката. Целта му е да допълни загряването и да подготви организма на спортиста за предстоящото физическо и психо-емоционално натоварване, като пести силите му. Продължителността на предварителния масаж е от 5 - 10 до 20 -30 мин. Масажът води до преразпределение на кръвта и подобряване на оросяването на работещите мускули, усъвършенства се еластичността и съкратителната им способност и се намалява латентното време на мускулното съкращение. Подобрява се еластичността на свързочния апарат на ставите, регулира се дишането и функциите на нервната система.
Предстартовият масаж е строго индивидуален и цели премахване на настъпилите неблагоприятни предстартови състояния, които биват: предстартова треска; предстартова апатия; "хладна" кожа; боева готовност.
Предстартова треска - характеризира се със засилване на възбудните нервни процеси и вегетативни реакции. Повишават се пулса, артериалното налягане, диурезата, дишането и др. Състезателите са психически неустойчиви и лесно могат да преминат от крайна еуфория до подтиснатост. Тази свръх възбуда води до преждевременно изразходване на енергия, фалстартове, неправилна техника и др. Целта на масажа в този случай е нормализиране на нервно-психическото състояние на спортиста.
Предстартова апатия - характеризира се с преодоляване на задръгните нервни процеси. Спортистите са вяли, апатични, със забавени и неточни реакции, нямат желание да се състезават. Масажът в този случай е тонизиращ и цели нормализиране на нервно - психичния тонус.
"Хладна кожа" - състояние, което е типично за плувци. Предизвиква влошена обмяна на мускулите, намалена съгласуваност на движенията и се отразява отрицателно на спортните постижения. Прилага се загряващ масаж.
Състояние на боева готовност - субективно спортистът има желание да се състезава и да се подготви добре. Целта на масажа е да дозагрее и да подготви състезателя за предстоящото натоварване, като пести силите му.
Тренировъчен масаж - основна и незаменима част от тренировъчния процес при подготовката на спортистите, особено високоразрядните (професионалистите). Този масаж моге да бъде общ и частичен с времетраене от 15 мин. до 50-60 мин., а понякога и до 90 мин. в зависимост от теглото на спортиста. Целта муе да допълни тренировъчното натоварване и да подготви спортиста за постигане на високи резултати с най-малка загуба на психофизическа енергия. Масажът подпомага по-бързото подобрение на физическите качества: сила, бързина, издръжливост, гъвкавост и др. Частичния масаг се прилага основно върху мускулите и ставите, подложени на най-голямо натоварване, в зависимост от спорта.
Възстановителен масаж - прилага се след физическо или психо-емоционално натоварване (тренировка, състезание) и по време на паузите като микровъзстановяване. Целта му е максимално бързо да възстанови всички жизнени функции, да възвърне силите и да премахне натрупаната умора. С възстановителният масаж се цели също превенция на пренапрежението, преумората и травматизма. Този масаж е три вида: междурундов, междуетапен и следсъстезателен.
Междурундов масаж - изпълнява се в състезанията по борба, бокс, фехтовка, гимнастика, лека атлетика и различните игри в полувремената. Масажът е с продължителност от 20 - 30 сек. до 5 - 6 мин.
Следсъстезателен масаж - ако състезателят не е много уморен се прави еди масаж преди сън, може с топлинна процедура, а вторият масаж се прави на другия ден. При по-продължителни и изтощителни натоварвания масажът се включва след 1 - 2 или повече денонощия.













Няма коментари:

Публикуване на коментар