събота, септември 12, 2009

Състезание по BJJ - REAL PAIN 03.10 София


На 03.10.2009 нашия отбор ще вземе участие в "BJJ - REAL PAIN" в София.

Състезанието ще се проведе в новата зала на НСА - кантар 10:00 часа. Начало: 11:00

Категории: 60, 66, 72, 78, 84, 90, 96, 100+

Задължително с кимоно и боси.

Продължителност на мачовете - 6 мин.

За повече информация и въпроси - 0886279223

Извадка от правилника:

Точкуване :
-1т. - наказание
1т. – преимущество
2т. – събаряне, обръщане, колчно на стомаха
3т. – излизане от гард
4т. – маунт, гръб

При определяне на победител първо се гледат точките, при равенство – преимуществата, при равенство – броят на наказанията, при равенство и в наказанията, съдиите решават кой е победител.

Начини по които може да приключи среща :

1 – Събмишън :
Отсъжда се, когато наложена техника принуждава опонента да се предаде чрез :

- потупване с дланта върху опонента или татамито

- потупване с крак на татамито ( ако не е способен да го стори с ръка )

- устно предаване ( ако е неспособен да се предаде с крак или ръка )

- устно, ако състезателят е контузен или се чувства физически неспособен да продължи

- съдията може да прекрати срещата и без подаден сигнал, ако прецени, че на състезателя е наложен ключ, вследствие, на който състезателят е изложен на голяма опасност от сериозно нараняване.

- хвърляне на кърпа върху татамито от треньора на състезателя по каквато и да било причина.

- при какъвто и да е вик от страна на състезателя, на когото е наложен ключ

При лекарска забрана съдията отсъжда победа на противника, освен ако той не е причинил умишлено нараняването на първия ( дисквалификация).

2 – Дисквалифициране :

- Употреба на обидни думи, неморално поведение спрямо когото и да било от присъстващите ( състезатели, съдия, публика )

- хапане, дърпане на коса, допиране на противниковите очи или нос, умишлено съприкосновение със слабините на опонента или използването на юмрук, коляно, лакът, пета или глава с цел нараняване на опонента.

- ако кимоното на състезателя бъде скъсано и той не може да го подмени в даденото от съдията време за целта.


НАРУШЕНИЯ

- при първо нарушение следва устно предупреждение

- при второ : на опонента се отсъжда преимущество

- при трето : на опонента се отсъждат 2 точки

- след 3то нарушение съдията може да дисквалифицира състезателя при следващ фал.

Положения
1 – Ако състезателят умишлено цели да напусне игралната площ.
2 – Ако състезателят цели да избегне активност ,сваляйки кимоното си, или позволявайки то да бъде свалено и така да избегне атаки на опонента.
3 – Ако състезателят вкара пръстите си от вътрешната страна на ръкава или крачола на опонента или хване колана му с 2 ръце
4 – Ако състезателят бави темпото на срещата, неатакувайки независмо в коя позиция се намира

При 20 секунди неактивност в стойка или партер от страна на атакуващия състезател се отсъжда преимущество за опонента му. При повторно – отсъждат се 2 точки за опонента. 3ти път – дисквалификация.

Присъждат се 2 точки за опонента и при напускане на игралната площ с цел да се избегне хвърляне, което рефера е смятал, че ще бъде изпълнено и завършено или при напускане при налагане на ключ от опонента.

Победа за опонента се отсъжда при загуба на съзнание на състезателя, вследствие от която и да е от разрешените техники.

ТОЧКИ

Състезателят няма да бъде точкуван за позиция, за която е бил точкуван последно ( примерно веднъж точкуван за вземане на маунт, той да излезе за секунда и след това пак да заеме маунт). Точки се отсъждат само при вземане на позиция различна от предходната точкувана.
Точки няма да бъдат отсъждани за състезател, който се позиционира по време на налагане на ключ от противника му. Точки биха могли да бъдат отсъдени само след като атаката за ключ е напълно отклонена. ( пример: когато състезателя заеме маунт докато е атакуван с „гилотина”, точки за маунт ще бъдат отсъдени само след като се измъкне от „гилотината” )
СЪБАРЯНЕ

Всеки един начин, по който опонента е съборен и гърба му опре в татамито следват незабавно 2 точки. Ако опонента бъде повален в позиция, в която гърба му не е докоснал татамито, то позицията, в която е бил съборен трябва да бъде задържана за поне 3 секунди, за да бъдат отсъдени точките за събаряне.

- Събаряране, което завършва извън игралната площ, ще се счита за редовно, ако в момента на атаката и двата крака на атакуващип са били върху игралната площ на татамито
- ако едно от колената на състезателя е опряло в татамито и той бъде съборен, ще бъдат отсъдени 2 точки за опонента, стига той да е стъпил с двата крака на татамито. Ако и двете колена на състезателя са опрели на татамито, то той трябва да бъде съборен и да се вземе страничен контрол, за да се отсъди преимущество.
- Ако вследствие опит за събаряне от страна на състезател А, последва обръщане ( sweep ) от страна на състезател Б, то състезател Б ще бъде точкуван.
- Ако при успешно хвърляне изпълнено от състезателя, той самия се озове от долу, той ще получи двете точки за събаряне, а опонента му 1 преимущество. Ако след хвърлянето състезателят се озовава в противниковия гард и е последвало обръщане, то и двамата състезатели ще получат по 2 точки.

ИЗЛИЗАНЕ ОТ ГАРД

Коагато състезателят е отгоре и е в противниковия гард, излезе от там и се позиционира в противниковия сайд, установявайки перпендикулярна на неговото тяло база ( било то гърдите, странично или дори на гърба му ), се отсъждат 3 точки.
NB! – Ако състезателят отдолу избегне тази техника като се изправи на колене или прав за неговия противник няма да бъдат отсъдени 3 точки, а само преимущество.

КОЛЯНО ВЪРХУ КОРЕМА

Когато състезателят отгоре позиционира коляното си върху противниковия корем....????


Ако състезателят отдолу не позволи на противника си да постави коляно върху стомаха му и ако атакуващият не успее да установи позицията напълно ще получи само преимущество.



МАУНТ

Когато състезателят седне върху торса на опонента си ( който може да е легнал по гръб, по корем или настрани ). Заелият маунт позиция може да е седнал върху една от ръцете на противника, но не и върху 2те ( може, но няма да се точкува ). За маунт позиция се приема и ако е заета със едно коляно и стъпало върху татамито. – 4 точки.

Няма да се отсъдят точки ако състезателя отгоре е застанал върху крака на опонента си. Ако състезател атакува за триъгълно задушаване и вследствие движенията на опонента си се озове в маунт, ще се счита за обръщане, а не за маунт.

ГРЪБ

Когато състезателя се хване за своя опонент с ръце около шията му и крака около кръста му като петите му сочат вътрешната страна на бедрата на опонента, като не му позволява да излезе от позицията, се отсъждат 4 т.

Ако не са вкарани и двата крака от вътрешната страна на противниковите
бедра !

За гръб ще се приема и ако състезателя е позиционирал единия си крак върху едната ръка на противника ( но не и върху 2те ).
ОБРЪЩАНЕ
Когато състезателят отдолу държи противника в гард или халф-гард и успее да обърне позицията, така че той да е отгоре – 2т.
- няма да се точкува, ако обръщането е изпълнено от позиция различна от гард или халф-гард
- ако състезателят, изпълняващ обръщането успее да се позиционира откъм гърба на противника си по време на опита му за обръщане : 2т.
- ако в гард състезателя опита обръщане, в резултат на което и двамата състезатели се изправят на крака и състезателят опитал обръщането успее да събори противника си : 2т.

ПРЕИМУЩЕСТВА

Когато състезателят прави опит, но не успява напълно в наложената от него техника, се точкува като приемущество.
- при събаряне – когато е налице видимо загуба на равновесие в резултат, на което противника почти завършва събарянето / хвърлянето
- в гард – когато състезателя отдолу е успял да кръстоса крака около кръста на противника си. : Състезателя отгоре ще получи приемущество ако е достатъчно офанзивен и се опитва да излезе от гарда. За да прецени съдията отсъждане на приемущество, състезателяр отгоре трябва да е почти минал гарда на опонента си, принуждавайки го да изхаби енергия, за да запази позицията си ( халф-гард, обездвижване...). Този отдолу ще получи преимущество, ако почти е успял да обърне опонента си, излагайки го на опасна позиция, също така и при опит за ключ, вследствие от който опонента е принуден да се защитава.


Моля всички които имат желание да представят отбора ни и да проверят наученото, най-късно до понеделник 14.09.2009 да заявят категорията в която ще се борят и височина.
Дискусия по темата в DaoBg.com

2 коментара: