събота, януари 30, 2010

На вълната на спаринга



Едно от нещата които са важни и доста подценяванм в спорта е спортната психология. Психиката е едно от най-важните елементи за атлета особенно докато не е достатъчно опитен като състезател. Не е нужно да изпитаме всички грешки на по-опитните състезатели на гърба си, винаги е по умно да се поучим от опита на тези минали по определен път преди нас. Едно от най-трудните неща е да се настрои съзнанието преди спаринг или състезание. Правилната нагласа помага много, грешната може да ни доведе до загуба.
Д-р Родни Кинг е лицензиран треньор по ментален тренинг. Помествам по-долу част от негова статия която дава начин да се пребориш с притеснението преди среща. Цялата може да се прочете тук

3 стъпки да яхнеш вълната на спаринга:

Стъпка 1 - Забележете безполезните мисли и емоции. (Помнете, че полезните мисли и/или емоции е супер да си ги има). След като забележите безполезните мисли и/или емоции, можете да си кажете "Аз имам мисълта че ..." или "Аз имам чувството че ...". Не слагайте етикет на чувствата и/ или емоциите като добри или лоши. Тях просто ги има.

Стъпка 2 - Оставете мислите и емоциите и си поемете дълбока глътка въздух. Задръжте я малко.

Стъпка3 - Не позволявайте на чувствата и/ или емоциите да се случат. Приемете ги. Не се ангажирайте с тях, не им придавайте значение или етикет. Те са просто това което са.

Звучи трудно?

Със сигурност е в началото.

Затова трябва да се практикува първо преди спаринг.

Ако сте на стартовата линия и сте притеснени, че ще отнеме много време да преминете през тези 3-стъпки. Просто останете с притеснението. Нека бъде. Не се ангажирайте с него, не му давайте етикет, просто го наблюдавайте. Ако се уловите да осъждате притеснението, задълбавайки в него, или предавайки му значение, тогава просто внимателно се върнете към дишането си и започнете отначало.

С времето и практиката ще видите резултатите. Безполезните мисли изчезват бързо, също така и безполезните емоции.

Най-важното нещо е да не се опитвате да промените, да се отървете, да спорите или изгоните вредните мисли или емоции, които имате по време на спаринг. Не е успокояващо дали е истина или лъжа. Вие не се опитвате да замените вредните мисли или емоции с позитивни или да се разсеете от мислите и емоциите. Вие просто го виждате такова каквото е, мисъл или емоция. Просто Яхнете вълната.

Това е внушителна стратегия в разгара на битката, коато юмруците летят и времето е съществено!

Rodney King- CMD Creative Monkey, Licensed Mental Game Coach

Няма коментари:

Публикуване на коментар