сряда, март 31, 2010

Езикът на тялото в Бойните Изкуства



Попаднах на поредната интересна статия на Родни Кинг от която има какво да се научи за отражението на тренировките в живота.

Наблюдения от Бойните изкуства и житейски тренинг.

* Също както физическото тяло дава чувството кой си, би могло да се каже че всяка част от твоето тяло, всяка техника която изпълняваш и как го изразяваш, може да бъде разбирано като метафора за изразяване на твоето същество.

* Нашите тела ни позволяват едновременно да чувстваме и наблюдаваме нашият жизнен опит. Поради това ако можем да се фокусираме върху езикът на тялото на изразявашите го движения чрез тренирането на Бойни Изкуства, то тогава бихме могли да насочим нашето съзнание към усещанията, емоциите, мислите и позициите които специфичните движения представляват и какво още биха могли да кажат за нас. Бихме могли да използваме това като прозорец към подсъзнанието и да започнем да променяме нещата които не харесваме в себе си за пръв път със успех.

* От друга страна би могло да се каже, че цялостния репертоар от нашия жизнен опит може да бъде достигнат чрез телата ни, поради това движението би било най-добрият начин да добием завършен такъв. Защото движенията са първичният език на тялото те биха могли да ни позволят да достигнем до дълбоки спомени и чувства които остават скрити за съзнателното ни възприятие.

* Независимо дали ни харесва или не чувствата на гняв, удоволствие и дори страх злизат наяве чрез езика на тялото по време на бойно движение, и най-вече по време на спаринг. Но точно защото това се случва, ние можем да го направим съзнателно и от своя страна движението от самосебе си става средство за вътрешна промяна.



Цялата статия ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар