вторник, февруари 18, 2014

Хранене преди и след тренировка


...с което да имаме енергия, да се чувстваме добре и да бъдем релефни
Тренировките в „Були тийм“ са тежки, изтощителни и дълги. За да бъдем функционални, за да разбираме, запомням и изпълняваме техники се нуждаем от правилно и добре балансирано хранене. Добре съставеният хранителен режим помага освен за приятна и ползотворна тренировка също и за качествено възстановяване и здравословен начин на живот.
Какво трябва да съобразим, за да може храненето да ни помогне да дадем максимума от себе си по време на тренировка и да получим максимума от самата тренировка. Нормално е всеки трениращ човек да иска освен да се чувства енергичен в залата, да натрува възможно по-бързо и лесно арсенал с техники и да се сдобие със спортно тяло с нисък процент мазнини. Всичко това е възможно благодарение на правилно структурираното хранене.
Хранителният ни план трябва да съдържа протеини, въглехидрати и мазнини.
Най-общо предтренировъчният хранителен режим може да бъде разделен на 2 фази. Първата фаза обхваща приемането на храна 1 или 2 часа преди тренировката. Втората фаза започва 15-30 минути преди тренировката и включва приемането на суплементи, които действат като „гориво” за предстоящето натоварване.

В 1вата фаза е времето за хубав , бавен въглeхидрат за енергия-картофи,ориз, овесени ядки с мед. За да имаме нужната сила по време на физическата дейност, умствена конценрация и за да натоварим мускули максимално е нужно да си набавим енергия от бавен източник на енергия. Затова е изключително важно преди това да сме приели известно количество въглехидрати.
Нещо повече- понеже сложните въглехидратите се разграждат бавно, те ще допринесат за издръжливостта ни, което пък би направило тренировка пълноценна.
Яде ти се сладко! Яж го преди тренировка, а не на вечеря. След като вече сме си осигурили бавноразграждащи се въглехидрати, за по-добър старт на тренировката ще спомогне приемането на бързи въглехидрати. Тук много удачен избор са плодове, които освен сладки са богати на витамини и фибри. Хубаво е преди тренировка да си набавим и някакъв протеин. Той може да бъде от яйца. Месо, аминокиселини или протеинов шейк. Времето преди тренировка при прием на шейк може да бъде скъсено до 30-40 мин. , а при един пълнозърнест тост с месо, зеленчуци и плод е от 60 до 90 мин. Или тоест след около час и половина след хранене голяма част от хранителните вещества вече са се разградили и настъпва 2рата фаза или подгодящ момент за приема на предтренировъчните суплименти.

След тренировка в организма се „отваря " така нареченият "белтъчно-въглехидратен" анаболичен прозорец – това е период, в който организмът 5-6 пъти по-бързо усвоява хранителните вещества. Тогава е момента да приемем отново бърз въглexидрат (например плод) и протеинови шейк, тъй като кръвоснабдяването в стомаха още не се е възстановило от физическите натоварвания.
Час, час и половина след тренировката неизбежно ще се огладнее и е необходимо да се нахраним пълноценно. Следва едно богато на белтъчини и мазнини хранене, а по-бедно на въглехидрати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар