понеделник, юни 23, 2014

Вътревидовата борба


„Когато позьорът се провали да отклони опонент от същият вид, опциите остават бой, бягство или подчинение. Когато се влезе във варианта със битка, почтни никога не е до смърт“

В битките вътре в нашият вид възможността да бъде убит някой е малка, наистина съществува но е много малка. Практически е лесно да убием нокаутиран човек: само за секунди можем да го доудушим до смърт. Също така в училищна битка лесно можем да извадим око с пръст. Никой не го прави, защото вътре във гените на вида ни е заложена нуждата от йерархия и това е начинът по който се установява. Също така във вида ние имаме нужда от другите индивиди, от групата, от обществото за да оцелеем заедно. Междувидовите битки не целят трайно увреждане на загубилият индивид! Да ако някой срита някой, той може да се лекува седмица две, но после се връща в групата! За причиняването обаче на трайно увреждане например: извадим око, счупим ръка, убием, имаме вътрешна бариера. Това е така защото ние имаме нужда от групата за да оцелеем. Ако някой няма тази бариера, нещо е сбъркано в него, той не е част от групата, от общесвото, той не доминира в обществото, обществото го изхвърля.

Битките на пираните

Пираните са сравнително малки рибки с адски гадни зъби. Попаднал в пасаж пирани човек може да бъде убит благодарение на многото и малки ухапвания от малки остри зъби, това животно е машина за хапане. Някой обаче може ли да си представи какво представлява междувидова битка на пирани? Представяме си жестока и брутална битка до смърт между две същества със зъби като бръсначи...

Междувидовата им борба обаче е изключително скучна гледка, тя реално е по правила: двете риби си мерят силите като се избутват, и въобще не използват най-силното си оръжие зъбите. Това е заради правилото междувидовата борба е за доминация, и за йерархия, а не за да нараниш член на стадото. Стадото има нужда от водач, но и водача има нужда от всички членове за да е силно стадото му.
Същото е и при хората. Междувидовата борба е примитивният първообраз на спорта, състезание за доминация, без да убиваш или нараняваш фатално опонента. В процесът на еволюцията на хората спортът е реална естествена нужда и напълно натурален еволюционен акт заложен в гените ни на животни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар