вторник, юни 09, 2009

Предстартовата треска

В битка с паниката



От д-р Ранди Борум

(Статията е отпечатана първоначално в Black Belt Magazine, май, 2009)

"Как мога да се отърва от нерви преди мач (или среща)?" – Това е може би единственият общ въпрос който ми задават състезателите по бойни изкуства. Чувствам че много от тях търсят известна доза магия или бързо решение – защото този въпрос се появява около 24 часа от предстоящото им състезание. Понякога има мерки, които ще ви помогнат да преминете известна психологическа бариера, но само с малко предварително планиране може да се постигне голяма разлика в дългосрочен план.

Нека да започнем с опит да изчистим някои погрешни схващания за пред състезателната паника. Първо, всички състезатели по бойни изкуства – включително практикуващите смесени бойни изкуства – трябва да са наясно, че да се чувстваш нервен е напълно нормални и това не означава непременно че ще се представиш по-лошо. В света на ММА, боецът най-известен със спокойствието си в клетката е руснакът Федор Емилианенко. Постоянно класиран като един от най добрите в тежка категория, Федор влиза в клетката сякаш това е просто още един ден в офиса. По време на интервютата, той често е питан относно неговото спокойствие и той свободно отговаря, че и се изнервя преди бой (както той вярва всички бойци го правят), но той си е изработил стратегия която работи за него за да се контролира.

Това води до следващото погрешно схващане – че има едно идеално състояние на пред състезателно спокойствие което работи за всички и че всички могат да го постигнат по един и същи начин. Понякога сме подтиквани да вярваме че купуването на правилната програма, слушането на правилният мотивационен диск, четенето на правилната книга ще позволи на всички да постигнат тяхното оптимално състезателно състояние. Моят опит казва че различните състезатели усещат пред стартовата треска по различен начин, в следствие от различни причини, и трябва да си изработят стратегия в зависимост от своите специфични нужди и стил. Тяхното оптимално състояние на възбуда или интензитет също варират малко. Така, че хладнокръвното състояние на Федор работи много добре за него, но може да бъде пагубно за някой друг.

Тук е отправната точка на нашата дискусия: получите нервна уплаха пред борбата, „чудесно” – вие сте в добра компания. Това може би не е „универсално решение „, но има някои доста ясни, тествани в битка стратегии и подходи които може да се използват, за да намерите това което действа най-добре за вас. Ето как можете да започнете:

Първо, опитайте се да разберете как работи вашата пред стартова треска. Обикновено пред състезателната тревожност може да се появи във вашите физически усещания (например, ускорено дишане и сърдечен пулс, изпотяване, мускулно напрежение, „мравки”), вашето емоционално състояние (например, нервно "чувство" или страх) и вашите мисли (например, нещата, които си казвате сами, негативни мисли, съмнение в себе си). Запишете някъде какъв вид проява на пред състезателната треска изпитвате от тези трите вида преди състезание. След това – доколкото може да определите – отбележете си кога се проявяват, колко тежки са, и доколко оказват влияние на представянето ви. Част от задачата е да се установи какво отключва моделите които сте идентифицирали. Опитайте се да установите първоначалние ви индикатори или предупредителни знаци, след това проследете развитието. Попитайте се „какво става първо” докато разберете обичайната последователност.

Второ, бъдете активни, като предотвратите треската преди да започне, и в най-ранния и етап. Част от потенциалната тревожност идва от способността и да се измъкне и да набере потенциал. Тъй като човешкият мозък има тенденция към подразбиране на отрицателното състояние, докато не сте активни сте по-уязвими към „разрушителния” ефект на треската. Не разбираме че сме победени от паниката преди да е станало прекалено късно.

Да бъдеш активен тук означава умишлено да ориентирате своите мисли, чувства и позиция на тялото в позитивна посока. За да направите това с вашите мисли, може да се опитате да няколко лични оценки на своите силни страни, умения и подготовка (например: мога да сваля на земята противника си когато поискам). Четете си ги през различни интервали поне четири пъти на ден. Това са положителни мисли които може да заемат вашето мислене. За да се ориентирате във вашето настроение и емоции, може да опитате психична образност или визуализация. Представете себе си и усетете чувството да сте успешни в изпълняваните от вас техники или движения срещу противника. Базирайте се на предни състезания или успехи за да усетите това чувство на сигурност и майсторство.

Активното създаване на положително физическо състояние включва две различни задачи – първо да разберете своето оптимално състояние на интензитет за състезание, и в последствие да бъдете способни да регулирате тялото си да реагира по съответния начин. Подобие на Дзен-състояние може да бъде или да не бъде ефективно за теб. Някои състезатели предпочитат да преминат в състояние на висока интензивност, което е добре ако тя се контролира и енергията не се губи излишно. Но знаейки какво е работило добре за вас в миналото (или, ако сте в самото начало, какво е най-вероятно да работи за вас) опитвайте се да поддържате себе си в тази оптимална зона. Това е мястото където идва самоконтрола: да се научите да се отпускате или „понавиете” ако е необходимо. За повечето хора, „запалването” не е проблем дотолкова, колкото адреналиновият спад който идва по време на излизането. Използването на дълбоко дишане и прогресивна мускулна релаксация – особено след малко практика - може да ви помогне в прехода от състояние на тревожност в състояние на готовност.

Ако направите това успешно, това означава ли, че вие никога няма да се чувствате отново нервни? Не, и това не е целта. Целта е да се предпазим от това пред стартовата треската да се отрази на представянето ви, и да произведете състояние на оптимално представяне. Когато сте готови за вашите предварителни предупредителни знаци, може да отделите няколко минути да се пренасочите преди нервите да се изплъзнат от контрол. Полезен съвет е да се помни че мислите, чувствата, и физическите реакции са свързани помежду си. Ако се окажете в паника в една област – като да имате негативни мисли – можете да реагирате като предизвикате вашите позитивни мисли, но също и като успокоите тялото си. После може да е по-лесно за вашето съзнание да се фокусира върху положителните ви мисли вместо да сте уязвими от тези съмнения. Много от елитните бойци които познавам изпитват пред стартова треска преди мач, но в техните мисли, те я интерпретират или определят като „енергия”, „въодушевление” , или като сигнал за това, че са готови. Понякога пред стартовата треска просто трябва да бъде поставена на правилното и място.

Оригиналът и други полезни статии може да намерите ТУК (цък).

Няма коментари:

Публикуване на коментар