сряда, декември 10, 2014

TRIBE FC coaches: Yavor Lazarov


TRIBE FC: Представете си и разкажете как се развива клуба от първият TFC на 26.04.2014 до последният на 25.10.2014?

Явор Лазаров: Здравейте, казвам се Явор Лазаров и към момента изпълнявам ролята на треньор във Fight Club Bully Team. Горд съм с тази си роля. От първия TRIBE FC досега наблюдавам израстване в тактическо и техническо отношение в няколко състезатели. Най-сериозно такова наблюдавам в Даниел Бетов(68 кг.) и Анита Доганова(52-55 кг.).

TRIBE FC: Какво отличава вашата система на подготовка от останалите клубове според вас? Как протече подготовката за последното състезание?

Явор Лазаров: По-скоро мога да кажа кое е характерно, тъй като всеки има своя идея за моделиране на добър ММА състезател. От общите ми наблюдения над спорта в световен мащаб и най-вече турнирите на най-високо ниво стигам до заключението, че добрата игра не се постига със сърце. Тя е един много сложен и последователен процес от действия , който води до неизбежна победа. С каквото имам на разположение и с огромното желание и доверие на момчетата и момичетата от отбора се опитваме да внедрим специфичен модел на игра, който в много голям процент от случаите води до успех. Разбира се като не взимаме предвид преднамерена съдийска намеса или техника изпълнена на случаен принцип. Разбира се за да се стигне до там се минава през много неуспехи, случващи се на локално ниво, но водещи до израстване на колектива и конкретния състезател. За физическото състояние на състезателите се грижи добрия кондиционен треньор Николай Рабаджиев, с който имам щастието да работим заедно.

TRIBE FC: Коя част от треньорската работа определяте като най-важна според вас?

Явор Лазаров: Много части от треньорската професия са изключително важни. Няма да влизам надълбоко тук , но ще обърна внимание на въпроса с приоритетите. Треньорът трябва да има ясно поставени приоритети пред хората, за да може те също да задвижат мозъците си и да мислят в неговата посока, оттам е лесно. Ако идеята му е търсене на прогрес и изграждане на състезателите, то той трябва да я постави правилно пред хората, за да могат и те да мислят в тази посока. Тогава резултатите не закъсняват. Но процеса е сложен и се минава през лакътушене. Например може да има състезател с много висока успеваемост , който обаче непрекъснато търси близкия бой. ОК. Тогава в очите на хората , той ще изглежда като супер герой , но пък идва въпроса , докъде можем да стигнем с подобна игра? Ако треньорът не се сети , че има проблем в играта на състезателя и не опита да го убеди, че трябва да заложи на разнообразие , дори с риск да губи, а напротив подкрепи го и започне да го нахъсва още повече, запленен от победите , то няма да е далече момента , в който състезателят му ще прогледне. Тогава не се знае дали ще приеме видяното от позицията на "победител". Като адекватен пример мога да дам Хектор Ломбард, който изповядва точно такъв стил на игра, но бе принуден да свали категорията си , защото състезатели с доста по-слаб атлетизъм , започнаха да му доминират с умна игра.

TRIBE FC: Какво ви хареса в организацията на турнира?

Явор Лазаров: Аз съм участник в организацията на турнира и определено съм доволен от начина по който протече турнира. Всички , които участвахме дадохме всичко от себе си за да се получат нещата.

TRIBE FC: Какво може да се подобри в организацията на турнира TRIBE FC?

Явор Лазаров:
Като съм вътре ми е малко трудно да ви кажа, но да кажем, че работата с екипировката и суматохата , която от време навреме се случваше около клетката, са два от компонентите. Има и още разбира се. Надявам се някак да успеем да накараме повече жени , практикуващи ММА да участват на нашите състезания, за да се играят повече срещи и да се развиват заедно с нашите момичета, които редовно страдат от липса на съпернички.

TRIBE FC: Какви са следващите предизвикателства, за които започвате да се подготвяте оттук нататък?

Явор Лазаров: В по-краткосрочен план се задава ММА професионална среща на един от най-добрите състезатели в отбора Стефан Петров. Стефан е много добър спортист и го е доказвал не веднъж в своята кариера и всички вярваме , че ще завоюва първата си победа на профи ринга на 12.12.2014г. Основно се занимавам с неговата подготовка в момента. Колкото до дългосрочните планове, целите вече са поставени и лека полека започват да се случват нещата точно така както ги искаме всички. Предизвикателството е да проявим достатъчно търпение за да реализираме идеите си.

TRIBE FC: Можете да благодарите на хората или организациите които са ви помогнали, както и на тези които чувствате за близки?

Явор Лазаров: Абурдно е да се опитвам да изредя всички. Специално за мен и моето оформление , най-вече като човек, искам да благодаря на моя треньор и ментор Севастиян Костов. Някои хора забравят помощта , но аз не искам да си мисля къде бих бил сега и какво бих правил ако не беше този човек.Така че му благодаря от сърце, отново. Мога само да изредя още няколко имена: Борислав Лазаров, Стефан Петров, Георги Арнаудов , Емил Апостолов, Виктория Теофилова, Николай Рабаджиев, Ива, Милена Карпачева , екипът на ММА България, Коцето , Влади, Миро , Пепи и др. Пожелавам на всички да са живи и здрави и да не спират да преследват мечтите си. Някои от тези хора са ми много близки и ми помагат всеки ден с всичко. Няма по-ценно нещо от това да си заобиколен от мислещи положително хора, които вървят нагоре и се стремят всеки ден да стават по-добри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар