събота, ноември 22, 2014

TRIBE FC coaches: Genko Simeonov & Pantaley Gergov


На последият TRIBE FC Dominator на 25.10.2014 отборът на ММА Плевен:, направи шампион. Във връзка с това разговаряме с треньорите Генко Симеонов и Панталей Гергов.

TRIBE FC: Представете си и разкажете вашата спортна история и историята на клуба?

ММА Плевен: Здравейте, казваме се Генко Симеонов и Панталей Гергов. Двамата се занимаваме с бойни изкуства доста години вече, около 20-тина. Първите ни опити бяха за кратко през класически бойни изкуства, но после започнахме тренировки с г-н Любомир Йорданов, който е вкарал в България Джийт Кун До (изкуството на Брус Ли) и Филипинските бойни изкуства (Ескрима, Кали, Арнис). Всички знаят, че Брус Ли е бил един от първите: говорил и изповядвал идеята за смесване на бойните изкуства и така покрай Джийт Кун До концепциите, ние разширихме кръгозора си върху бойните изкуства. Първоначално работехме само в страйкинг диапазона и в диапазона на оръжията(пръчки и ножове), но постепенно г-н Йорданов започна да ни показва и някой ключове от граплинга. Акцента в обучението обаче, си оставаше боя в стойка и оръжията. Г-н Йорданов ходеше ежегодно на обучение в Щатите при Гранд Майстор Ричард Бустило (един от учениците на Брус Ли и партньор на Дан Иносанто). Тези обучения бяха едномесечни инструкторски лагери, където за преподаватели, освен ученици на Брус Ли идваха майстори в граплинга, в стойка и оръжейния диапазон. По този начин се получавало кръстосано обучение, което впоследствие г-н Йорданов пренасяше върху нас. С времето ние започнахме да му помагаме с обучението при начинаещите и детските групи и постепенно да развиваме инструкторски умения. Кога за първи път се запознахме с ММА и граплинга - това беше през 2000 г., тогава в България по покана на г-н Йорданов дойдоха ГМ Ричард Бустило (с когото работехме стойка и оръжия) и майстор Гокор Чевичиан (от когото за пръв път видяхме в най-чист вид Граплинга). Гокор Чевичиан идва 5-6 пъти в България и ние постепенно развивахме граплинга си, но ни беше трудно, защото и двамата(Генко и Панталей нямахме никаква борцова основа). За жалост през 2005 година г-н Йорданов затвори залата си в Плевен и се премести да живее в София. Ние двамата продължихме да тренираме, но вече само индивидуално ходехме в други зали, обаче след като веднъж си се докоснал до ГМ Бустило и майстор Гокор Чевичиан е трудно да се ограничиш само в един стил - примерно само бокс или само кикбокс.Така след 5-годишно прекъсване и съвсем на шега, през 2010г. се създаде клуба "ММА Плевен". Първоначално бяхме в една зала към фитнес център, залата беше 50 кв. и имахме само 20 кв. татами. Сега сме в друг фитнес - залата, в коята тренираме е 70 кв. с 55 кв. татами. Тези зали към фитнеси се ползват освен за бойни изкуства и за танци, аеробика и др., на нас ни се налага всеки път да си редим татамито (което седи събрано на редове). Въпреки трудностите за 4 години изкарахме съзтезатели, медалисти и шампиони на аматьорски ММА, Граплинг, Сан Да.
Клубът е изцяло на самоиздръжка, каквото се изкара се влага в разходи по състезания, подръжка на екипировката, ходене по семинари, за да развиваме техниката и знанията си. След създаването на клуба сме посещавали семинари по бразилско джиу джицу на Любо Геджев, Младен Рашков, Магнус Хенсон, Паоло Ригон, Хорхе Перейра, Робърт Наумоски и др. и семинари по Джийт Кун До с ГМ Ричард Бустило и ГМ Любо Йорданов (г-н Йорданов преди около 3 години беше удостоен от своя учител Ричард Бустило с Гранд майсторска степен в Джийт Кун До и Ескрима и по този начин се превърна в първия българин с толкова високо отличие в тези бойни изкуства в България).
Генко Симеонов е бивш състезател Сан Да и фул инструктор Джийт Кун До.
Панталей Гергов е бивш състезател Сан Да и Аматьорски ММА, фул инструктор Джийт Кун До и син колан Бразилско Джиу Джицу (получен от Магнус Хенсон по предложение на нашите приятели от Туистед Джиу Джицу).

TRIBE FC: Какво отличава вашата система на подготовка от останалите клубове според вас? Повдигнете малко завесата над успешната подготовка за последното състезание?

ММА Плевен: Опитваме се да се развиваме комплексно и в стойка, и на земя.Стараем се да развиваме индивидуалността на всеки.
Чисто методически едва ли имаме нещо супер характерно само за нас, живеем в ерата на свободната информация и интернет така, че едва ли имаме нещо секретно.

TRIBE FC: Коя част от треньорската работа определяте като най-важна според вас?

ММА Плевен: Стараем се да развиваме екипност, приятелство и взаимопомощ в клуба. По-напредналите да помагат на начинаещите. Ако някои хора ще ходят на състезание, тези напреднали момчета, които няма да ходят са в залата, за да може готвещите се да имат максимален брой различни спаринг партньори, важно е тези екипност и приятелство да остават и извън залата. Българите сме индивидуалисти, но ако тези индивидуалисти се научат да работят и в екип......

TRIBE FC: Какво ви хареса в организацията на турнира?

ММА Плевен: Това беше един от най-добре организираните аматьорски ММА турнири и това не е само наше мнение. Идеята за дивизии при мъжете е страхотна, дава възможност късно започналите с тренировки мъже плавно да навлязат в състезателния живот и да добият опит срещу равни като умения състезатели, също така младежите плавно преминават в мъжката категория. Същевременно докато стигнеш до най-напредналата дивизия имаш вече един стабилен състезателен бекграунд и възможност да станеш професионалист, ако пожелаеш това.
За всичките тези идеи, организация и ентусиазъм ви поздравяваме от сърце. Продължавайте в същия дух!

TRIBE FC: Какво може да се подобри в организацията на турнира TRIBE FC?

ММА Плевен: Тука не можем да ви дадем препоръки, досега не сме организирали турнир и нямаме опит в това, ще е срамно да ви даваме съвети... то е вярно,че българина разбира от всичко и обича да дава съвети, но ние искаме да излезем от този стереотип.

TRIBE FC: Какви са следващите предизвикателства, за които започвате да се подготвяте оттук нататък?

ММА Плевен: Нямаме набелязани състезания, ако в даден момент имаме материална възможност да посетим дадено състезание, то ние ще участваме. До тогава ще тренираме и ще обогатяваме състезателите си. Сега имахме 3-ма състезатели и взехме 3 медала, надяваме се постепенно да качим бройката на състезателите си и те да са все така качествени.
Общо взето продължаваме да следим за граплинг, аматьорски ММА и Сан Да състезания.

TRIBE FC: Можете да благодарите на хората или организациите които са ви помогнали, както и на тези които чувствате за близки?

ММА Плевен: На първо място искаме да благодарим на нашият учител ГМ Любо Йорданов за това, че ни отвори очите към кръстосаното обучение в бойните изкуства. На второ място искаме да благодарим на собствениците на фитнеса (фитнеса в Макси Център) в който тренираме, защото нищо, че залата я ползват и други спортове, все пак е важно, че имаме къде да тренираме.
Искаме да благодарим и на всички наши приятели, с които понякога тренираме, обменяме идеи и т.н. - Були Тийм София, Туистед Джиу Джицу, Питбулс на Емо Казаков, момчетата от Ловешкия клуб и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар